Dashcam voor in de auto

dashcam

Dit artikel gaat over een dashcam voor in de auto. Wat zijn twee belangrijke kenmerken? Maar eerst, wat is het voor een apparaat en wat zijn de voordelen?

Wat is een dashcam en wat zijn de voordelen?

We praten over een videocamera voor in de auto. In het vervolg zullen we meestal het woord camera gebruiken. Het apparaat maakt opnames van wat zich voor de auto afspeelt. In de eerste plaats zijn die bedoeld om te kunnen gebruiken als je bij een verkeersongeluk betrokken bent geweest. Als je een getuige van een ongeluk bent en je camera heeft er beelden van, dan is het natuurlijk goed om die beelden aan de politie aan te bieden. Ze kunnen helpen om vast te stellen wie de schuldige is van het ongeluk. In de tweede plaats is het wel zo leuk als je er bijzondere beelden mee maakt, bijvoorbeeld van een meteorologisch verschijnsel of een vos die voor je auto de weg oversteekt.

dashcam

Twee belangrijke kenmerken van de camera’s

Plaatsing

De letters dash verwijzen naar het dashboard van een auto. Daar werden de apparaten in eerste instantie op geplaatst, maar dat is niet meer de enige plek. Behalve op het dashboard worden de camera’s ook vaak aan de binnenkant van de voorruit bevestigd. Dat heeft als voordeel dat je ze niet per ongeluk van het dashboard kunt stoten. De meest dure modellen worden over de bestaande binnenspiegel heen geklemd. Behalve dat die als spiegel werken, worden er ook de beelden van de camera op getoond. Het voordeel van deze plaatsing is, dat de camera geen deel van het zicht wegneemt.

Beeldvastlegging

De beelden die de camera opneemt, kunnen op een uitneembaar geheugen worden opgeslagen of worden doorgezonden. Bij het opslaan op een geheugenkaartje, worden telkens de oudste beelden overschreven, omdat de capaciteit natuurlijk eindig is. Als je bepaalde beelden niet kwijt wilt raken, dan zal je dus moeten voorkomen dat die worden overschreven, bijvoorbeeld door een ander geheugenkaartje in de camera te steken.