Vijf reden om te kiezen voor led verlichting in uw huis

led lamp

Dit artikel gaat over led verlichting in huis. In aanschaf is een led lamp inderdaad duurder dan een gloeilamp. Waarom zou u overgaan op led verlichting? We geven vijf redenen.

Laag energieverbruik

Ten opzichte van gloei- en halogeenlampen zijn lampen met leds veel zuiniger met energie. Vergelijken met gloeilampen praten we over 90% minder. Een lamp met leds heeft een 85% lager stroomverbruik dan de halogeenlamp. Met de stijgende energieprijzen is dat mooi meegenomen. De hogere kosten van lampen met leds verdient u gemakkelijk terug, ook dankzij de lange levensduur. Dit laatste komt in de volgende paragraaf aan de orde. Lampen met leds zijn daarom duurzaam. Immers, minder stroomverbruik betekent dat elektriciteitscentrales minder fossiele brandstoffen hoeven te verbranden en dat verlaagt de CO2-uitstoot.

led lamp

Lange levensduur

Lampen met leds hebben een lange levensduur. Theoretisch kan zo’n lamp 50.000 uren branden. Van een gloeilamp is dat zo’n 1.000 uren. Een zeer duidelijk verschil. In die zin heeft u dus vijftig gloeilampen nodig voor een lamp met leds. Lampen met leds gaan ook zo’n drie keer langer mee dan spaarlampen.

Vele vormen

Lampen worden opgebouwd uit leds, wat kleine elektronische componenten zijn. Het aantal leds dat voor een lamp wordt gebruikt, hangt van de grootte van de lamp af. Door de geringe omvang van leds kunnen lampen in veel vormen worden gemaakt, zoals van traditionele gloeilampen, halogeenlampen en zelfs tl-buizen. Daarnaast worden er linten van gemaakt, die veel toepassingen hebben. Tenslotte noemen we de waterdichte lampen met leds.

Veel kleuren

Leds kunnen veel verschillende kleuren uitstralen. Ze zijn daarom ook prima geschikt als kerstverlichting. We noemden al de linten. Er is ook een ruime keuze tussen allerlei tinten ‘wit’ licht.

Meer stootvast

De spiraal, die het licht produceert in een gloeilamp, kan door een stootje kapot gaan. Tl-buizen zijn nogal breekbaar. Leds kunnen een stootje hebben en daarom ook goede lampen die ermee worden gemaakt. Dat geldt vooral als geen glas ervoor wordt gebruikt.