Hoe wordt kunstgras gemaakt?

kunstgras

Het ziet er tegenwoordig bijna echt uit, maar toch blijft het kunstgras. De technieken voor het maken van kunstgras zijn anno 2021 behoorlijk verbeterd ten opzichte van jaren geleden. Maar hoe gaat het precies in zijn werk. In dit artikel lees je hoe kunstgras wordt gemaakt. Kun jij straks mooi tegen je vrienden opscheppen over de ins en outs van het maken van kunstgras. 

kunstgras

De vezel

Er zijn vier stappen voor het maken van kunstgras: het maken van de vezel, vezel in de mat ‘tuften’, het bevestigen van de vezel aan de ‘backing’ en het uitharden/ drogen van de latex en oprollen. 

De vezel is het belangrijkste bij het maken van kunstgras. Als de vezel wordt gemaakt, wordt meteen de kleur van het kunstgras bepaald. Gekleurde kunststof korrels en kleurstoffen komen samen in de zogeheten ‘spuitkop’ en die perst het uit tot een draad die de vezel heet. 

Naar de fabriek

Daarna gaan de vezels naar de fabriek en daar worden ze verwerkt in de ‘backing’ van de mat. Dit wordt gedaan door de vezels met naalden in de mat te bevestigen. Daarna is het een lus en die wordt doorgesneden. Dit gebeurt allemaal middels een machine. Daar kunnen ze ook mee bepalen hoe dicht te vezels op elkaar moeten en hoe hoog. Nadat de vezel in de mat is geschoten, wordt deze vastgelijmd aan de onderkant. Daarna ziet het kunstgras er al zo goed als af uit. Het enige wat nu nog moet gebeuren is het laten drogen van de latex. En klaar is het kunstgras.