Het tekenpotlood: een veelzijdig product

tekenpotlood

Het tekenpotlood: iedereen is er wel mee opgegroeid en bekend mee. Potloden worden gebruikt voor schrijven en tekenen. Ze bestaan uit een stift en een houten omhulsel. De stift is gemaakt van grafiet en klei en wordt in de oven gebakken. Afhankelijk van de verhoudingen van het grafiet en de klei, zal het potlood hard of juist zacht zijn. 

Het precieze ontstaan van het potlood is niet bekend, maar er zijn beschrijvingen uit 1565 in Zwitserland. In 1908 werden ook kleurpotloden geïntroduceerd. Deze bestaan uit een mengsel van was, bindmiddel, vulstof en pigment in plaats van klei en grafiet.  

tekenpotlood

Tips en tricks rondom het tekenpotlood

Het heel houden van een tekenpotlood kan nog best lastig zijn. Wanneer je deze laat vallen is de kans dat de stift breekt erg groot. Hierdoor zal de punt constant afbreken en moet je dus veel van je potlood weggooien. Daarom is het handig om goed op te letten dat de potloden niet wegrollen en vallen. 

Ook is het bij werken met tekenpotloden handig om te begrijpen waar de verschillende hardheden voor staan. HB is gemiddeld. B is zacht, en hoe hoger het nummer dat ervoor staat is, hoe zachter het potlood. H potloden zijn hard, en ook hiervoor geldt dat hoe hoger het nummer is, hoe harder het potlood. 

Al met al is tekenen erg leuk om te proberen, en daar is een tekenpotlood onmisbaar bij.